Imatge: Presentació del Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV) a la seu del Consell Comarcal del Vallès Occidental el 14 de febrer de 2020.

  • femVallès afirma que a data de maig de 2022 només s’ha acomplert el 8% del pla de mobilitat.
  • La Conselleria de Territori encara no ha designat el comissionat encarregat de coordinar el desplegament de les actuacions 3 anys després de la publicació del pla.

Vallès, 24 de març de 2023. L’Associació femVallès va adreçar a inicis de març una carta al conseller de territori de la Generalitat, Juli Fernàndez, instant-lo a nomenar la figura d’un comissionat que coordini el desplegament del Pla Específic de Mobilitat del Vallès (PEMV). Aquesta figura està prevista en el PEMV des de la seva publicació el febrer de 2020. Tres anys després, en la meitat de la vigència del pla, la figura encara no ha estat creada tot i les peticions de l’Ajuntament de Granollers, l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, el Consell d’alcaldes del Vallès Occidental, l’associació Promoció del Transport Públic i femVallès.

El PEMV es troba al bell mig de la seva vida, 3 anys després de la seva redacció i amb 3 anys per davant abans de finalitzar. femVallès disposa d’un apartat al seu web amb un càlcul de seguiment del pla. A data de maig de 2022 el pla duia un 8% de compliment de les seves actuacions. L’entitat vallesana avança que estan treballant en una actualització de les dades, però tot apunta a que estem molt molt lluny del 50% de compliment, percentatge mínim que hauríem de dur a meitat de la vigència del pla.

Per altra banda, el PEMV estableix la publicació de tres informes biennals, el primer dels quals s’hauria d’haver publicat el 2022. Aquests informes tenen com a objectiu el seguiment del grau de planificació i execució de les actuacions contingudes en el PEMV. Informes doncs de gran rellevància tècnica i social, per tal d’obtenir una imatge global del desplegament del pla. femVallès, ha demanat també la publicació d’aquest informe de seguiment per tal de conèixer en detall l’estat d’execució del PEMV.

L’associació subratlla la màxima necessitat i urgència de desenvolupar el pla per poder assolir una mobilitat sostenible i una economia competitiva en un Vallès històricament ignorat en inversions de transport col·lectiu. El context d’emergència climàtica o la baixa qualitat de l’aire a la Regió Metropolitana de Barcelona fa necessari un gran esforç per descarbonitzar el transport.

Sobre femVallès

L’Associació femVallès expressa la constatació de la unitat productiva del Vallès -Oriental i Occidental-. Treballem amb l’objectiu de potenciar l’economia i superar la condició de perifèria metropolitana en què el Vallès ha estat permanentment situat des de l’administració. El principal eix de treball de l’entitat, gira entorn l’ordenació territorial i la necessitat d’estructuració metropolitana.

Agrupem a entitats empresarials, sindicals, col·legials, socials i una universitat. En total, vint-i-tres entitats unides en una veu coneixedora del territori i una visió amb criteri de l’ordenació territorial de Catalunya i el Vallès.

Podeu trobar totes les propostes de l’entitat a femvalles.cat.