En el cicle Vectors de Futur, hem presentat el projecte “Catalunya Inter-operable”, una proposta estratègica per al futur de la infraestructura ferroviària catalana. Aquesta iniciativa neix com a resposta a la necessitat d’adaptar la xarxa ferroviària de Catalunya a l’ample estàndard europeu, superant les limitacions de l’actual ample ibèric, que impedeix una plena integració amb Europa.

El principal objectiu del projecte és unificar la xarxa ferroviària catalana sota l’ample europeu, una transformació que, tot i considerar-se inicialment complexa i costosa, ha demostrat ser més factible i assequible del que es preveia. La proposta aposta per solucions estructurals i sostenibles, descartant alternatives temporals com el “tercer fil”, que no resolen el problema de manera definitiva.

Amb aquesta transformació, la xarxa ferroviària catalana guanyarà en robustesa, eficiència i competitivitat, facilitant una connexió fluida amb els països de la Unió Europea i millorant tant el transport de passatgers com de mercaderies. A més de reforçar la inter-operabilitat del sistema ferroviari, aquesta millora contribuirà a la modernització de la infraestructura estratègica de Catalunya, alineant-la amb els estàndards europeus i consolidant el territori com un eix logístic i de mobilitat clau a Europa.

En definitiva, “Catalunya Inter-operable” representa un pas decisiu cap a una xarxa ferroviària més integrada, moderna i preparada per afrontar els reptes del futur europeu.

Podeu accedir a aquest projecte clicant al següent enllaç.